07 iunie 2014

Viseaza-ti Visul - Mercur retrograd in Rac si Gemeni





Dorina Costras - Deja Vu...

Perioada de retrogradare: 7 iunie - 1 iulie
Procesul retrogradarii: 23 mai -  16 iulie

Mercur este mesagerul zeilor, este cel responsabil de raspandirea informatiilor si de curgerea timpului. Procesul si stilul de comunicare. Gandirea rationala, felul in care inveti, procesezi, scrii, vorbesti, te exprimi. Mercur intra in miscare retrograda de 3 ori in fiecare an si ne cere sa reanalizam, sa reinventam, sa reevaluam. Procesul gandirii nu inceteaza, ci doar se reconfigureaza, punand accentul acum mai mult pe trecut, decat pe viitor, mai mult pe interior, decat pe exterior. Nu este momentul sa incepem ceva nou, ci sa reusim sa intelegem cum sa terminam ceva vechi, reevaluand situatia. Poate in comunicarea interumana intervin rupturi, fluctuatii, confuzii, amanari, dar in comunicarea intraumana, in conversatiile cu noi insine se pot deschide porti informationale cautate de mult timp.

Anul acesta Mercur va retrograda de fiecare data in zodii de apa, trecand apoi in zodii de aer. In prezent e vorba de Rac si Gemeni. Racul este guvernat de Luna, iar Gemenii, de Mercur. Suflet si ratiune interiorizate. Apa si aer. Reconectare si reevaluare a trecutului, a oamenilor din jur, a familiei. E ca si cum ar trebui sa stai in casa intr-o zi ploioasa, fara conexiune la internet sau cablu Tv. Intai te indispune atata umezeala si te simti blocat (Mercur Rx in zodia de apa Rac), poate tragi un pui de somn sau ai chef de leneveala si apoi incepi sa te gandesti cu adevarat si in amanunt la problemele din viata ta, pentru ca, deh!, daca n-ai net, ce altceva sa faci (Mercur Rx in Gemeni)? Deci pana la urma aceasta retrogradare a planetei Mercur nu aduce ceva rau, daca stii sa revalorifici idei mai vechi, daca poti purta o discutie serioasa cu tine insuti, daca ai resurse interioare cu care sa-ti renegociezi viata (Mercur va face mereu aspecte cu Axa Nodurilor lunare). Pericolul ar fi sa te apuce melancolia sau depresia de la ploie, singuratatea de la lipsa de net. Nu te bloca in trecut sau in tine insuti, nu incerca sa fugi de realitate sau de probleme, nu visa lucruri irealizabile sau nepotrivite tie.

Dorina Costras -The Story of the Sixth Sense
Cel mai bine se vor simti si vor valorifica aceasta perioada persoanele cu Mercur Rx in Rac sau Gemeni  in astrograma natala personala, in special pentru ca ei nu vor trebui sa se recalibreze, sa se reseteze, ci pentru ei, tocmai acum este normalul. Ei functioneaza din nastere cu energia specifica lui Mercur Rx, asa ca acum se vor simti ca pestele in apa. Isi vor lua umbrela si vor face o plimbare prin ploaie. Vor primi mesaje semnificative in vise sau la visele lor. Se reanalizeaza si se reinventeaza atat de usor si natural, incat pare ca au asteptat o viata intreaga acest moment.


Pe 23 mai 2014 a inceput ciclul retrogradarii planetei Mercur, care se afla la gradul 24 Gemeni, grad la care va reveni in mers direct pe 1 iulie. Acest ciclu se incheie pe 16 iulie, atunci cand Mercur va reveni la gradul 3 Rac, grad la care retrogradase pe 7 iunie. Intregul ciclu al retrogradarii mercuriene are loc asadar intre 23 mai si 16 iulie, retrogradarea propriu-zisa fiind cuprinsa intre 7 iunie si 1 iulie.

Etapele acestei perioade sunt:
23 mai – Incepe perioada de umbra preretrogradare – gradul 24 Gemeni, grad la care Mercur va reveni in miscarea directa, dupa retrogradare
29 mai – Mercur in Rac, ora 12:12
5 iunie – Mercur stationar
7 iunie – Mercur retrograd in Rac, gradul 3, ora 14:57
17 iunie – Mercur retrograd se intoarce in Gemeni, ora 13:05
20 iunie – conjunctia inferioara Soare Mercur Rx, gradul 28 Gemeni, ora 1:50
27 iunie – Mercur stationar
1 iulie – Mercur direct in Gemeni, gradul 24, ora 15:50
13 iulie – Mercur direct in Rac, ora 7:45
16 iulie – Sfarsitul perioade de umbra post retrogradare, gradul 3 Gemeni, Mercur revine pe gradul retrogradarii sale.

Viata vine cu bune si cu rele. Luptam, ne zbatem, suntem in alerta. Si vine un moment cand ne intrebam: la ce bun toate acestea? Ne trebuie o motivatie pentru a merge mai departe. Suntem obositi si satui de toate. Rational, lucrurile functioneaza. Si, totusi! Avem nevoie si de altceva…de suflet. Constientizam ca lupta mentala e in zadar fara linistea sufleteasca. E timpul sa luam o pauza si sa ne dam seama de unde am pornit si unde ne duce viata noastra.
Pentru a intelege si explica mai bine etapele tehnice de mai sus voi recurge la metafora Visului.



Nevoia de a visa
Dorina Costras -Vertigo…
Atunci cand vine seara, ajungi sa resimti intreaga oboseala de peste zi. Pleoapele iti devin grele, corpul doreste sa se odihneasca. Mintea se relaxeaza. Inchizi ochii, linistea te invaluie, incet-incet.

23 mai – Incepe perioada de umbra preretrogradare – gradul 24 Gemeni, grad la care Mercur va reveni in miscarea directa, dupa retrogradare
Din punct de vedere astrologic, incepem sa constientizam ca am avea nevoie de reevaluarea anumitor situatii si probleme din viata noastra.


La ce viseaza sufletul tau?
Dorina Costras -Velvet obsessions
Si daca mintea are nevoie sa se odihneasca si sa adoarma, sufletul are nevoie sa viseze. Exista un moment in cele 24 de ore ale unei zile cand creierul se relaxeaza complet, uita de viata cotidiana si sufletul incepe sa dicteze constiinta. Nu degeaba se spune: a reusi sa pui capul pe perna cu sufletul impacat.

29 mai – Mercur in Rac, ora 12:12
Astrograma momentului:
Ascendentul in Fecioara
Mercur in Rac, in casa 11, in trigon cu Neptun din Pesti, in trigon cu Nodul Nord din Balanta si in sextil cu Nodul Sud din Berbec si Venus din Taur.
Planeta rationalului, Mercur, intra in zodia emotionalului, Rac, facand aspecte armonioase cu Neptun, visele si iluziile si cu axa Nodurilor lunare. Simtim mai mult decat oricand nevoia sa spunem ce avem pe suflet, sa ne analizam emotiile, sa visam la ce-am putea realiza la nivel de parteneriate sociale. Ne gandim la viata noastra, la cine ne este alaturi, la cum putem construi ceva pe termen lung. Avem multa forta si energie de a construi la nivel mental (Soarele si Luna in Gemeni in trigon cu Marte in Balanta). Atentie insa: visele trebuie sa fie concrete, realizabile, sa nu ne pierdem in iluzii (Soarele si Luna in Gemeni in careu cu Neptun). Sa ne gandim cum putem incheia frumos o iubire din trecut, pentru a putea face curatenie in viata noastra (Venus in Taur in conjunctie cu Nodul Sud si in sextil cu Mercur).


Intre realitate si vis
Dorina Costras -Touching the ephemeral
Inchizi ochii si astepti sa te cuprinda somnul. Problemele de peste zi inca te framanta. Te intrebi daca ai rezolvat totul cu bine, reanalizezi tot ce ti s-a intamplat. Poate te gandesti la ziua de maine. Sau poate doresti sa uiti de toate. Sa dai o pauza gandurilor…

5 iunie – Mercur stationar
O perioada de pauza. Lucrurile nu par sa se mai lege. Blocaje sau amanari. Situatii care cer rabdare.



Adormi
Dorina Costras -Counting Stars
Cine stie oare unde este hotarul dintre realitate si vis? Cand esti treaz si cand ai adormit deja? Clipa magica sau relaxare totala? Deconectare de realitatea efemera sau conectare la irealitatea constiintei colective a Universului?

7 iunie – Mercur retrograd in Rac, gradul 3, ora 14:57
Astrograma momentului:
Ascendentul in Balanta
Mercur Rx in Rac, in casa 9, in trigon cu Neptun din Pesti in casa 5 si in careu cu Luna in Balanta in casa 12.
Visam la o relatie de iubire care sa ne implineasca spiritual, dar sa ne gandim daca suntem impacati si sufleteste. Lucrurile trebuie sa se schimbe in mod clar (Careul in T: Marte in Balanta, Pluto in Capricorn, Uranus in Berbec), avem puterea sa o facem (Soare in Gemeni in trigon cu Marte in Balanta si in sextil cu Uranus in Berbec), dar trebuie sa mai avem inca rabdare sa construim (Venus in Taur in opozitie cu Saturn Rx in Scorpion), pentru ca ceea ce avem acum e doar un vis frumos (Venus in Taur in sextil cu Neptun din Pesti). Sa ne reanalizam visele (Mercur Rx trigon Neptun), sa taiem in carne vie toate ranile din sufletul nostru (Mercur Rx careu Luna), pentru ca procesul de vindecare sa aiba baze temeinice (Trigonul Regal: Saturn Rx in Scorpion, Jupiter in Rac, Chiron in Pesti).
Pe data de 9 iunie intra in miscare retrograda si planete Neptun, aflata in trigon cu Mercur, deja retrograd. In plus, ambele sunt in zodii de apa. E ca si cum intreg Universul isi pune incet-incet in miscare rotitele secrete pentru a transmite la nivel subtil acolo unde trebuie visele noastre. Semnalele primite de noi nu sunt constiente, rationale, ci dimpotriva. Simtim, dorim, intuim, visam, sufletul nostru se deschide larg catre Divinitate (Luna intra si ea in Scorpion si se formeaza un trigon regal intre aceasta si Mercur Rx si Neptun Rx).



Incepi sa visezi
Dorina Costras - The Last Dream Before Dawn…
Odata ce ai adormit, creierul nu-si inceteaza activitatea, el doar se deconecteaza de la realitatea exterioara pentru a se conecta la cea interioara. Atunci cand e treaz, omul nu poate trai decat daca se integreaza in lumea din jur. Atunci cand adoarme, omul isi creeaza propria lume.

17 iunie – Mercur retrograd se intoarce in Gemeni, ora 13:05
Astrograma momentului:
Ascendentul in Fecioara
Mercur retrograd in Gemeni, in casa 10, in conjunctie cu Soarele, facand parte alaturi de Luna in Varsator si Nodul Nord din Balanta ditr-un Trigon regal, si in sextil cu Nodul Sud.
Mercur Rx reintra in domiciliu si face doar aspecte frumoase, intarit fiind de Trigonul regal care se formeaza acum.  Incepem sa ne gandim in mod clar la visele noastre. Ni se ofera acum sansa sa ne putem rezolva situatiile care treneaza din trecut. Reevaluam o situatie. Acumulam informatii. Stangem documente. Aflam ceva ce doream sa stim de mai demult. Intelegem de ce ne-a adus viata in acest punct. Conversam cu noi insine pentru a ne cunoaste mai bine. Partea emotionala si afectiva ne da inca batai de cap (Trigon in T: Venus in Taur, Saturn Rx in Scorpion, Luna in Varsator), trebuie sa fim atenti sa nu aruncam frustrarile si incertitudinile noastre in capul celorlalti(Careul in T: Marte in Balanta, Pluto in Capricorn, Uranus in Berbec), ci sa analizam situatia la rece.


Visul
Dorina Costras -Delusion
Iar in aceasta lume interioara in care ratiunea nu mai functioneaza normal, visul te poate purta oriunde in timp si spatiu. Poti fi oricine, poti face orice. Esti dezbracat complet de clisee. Nu visezi ce-ti doresti sau ce consideri ca meriti, visezi ceea ce esti cu adevarat cand uiti de tine. Iti vezi Universul tau interior, daramand complet zidurile spre exterior. Ai ochii inchisi spre lume, dar deschisi inauntrul tau.

20 iunie – conjunctia inferioara Soare Mercur Rx, gradul 28 Gemeni, ora 1:50
Astrograma momentului:
Ascendentul in Berbec
Conjunctia inferioara Soare Mercur Rx in Gemeni, in casa 3,  in careu cu Luna din Berbec si in relatie armonioasa cu Axa Nodurilor lunare.  Stii ca destinul tau viitor conteaza foarte mult de ce ai facut in trecut. A venit momentul sa faci curatenie maxima, sa-ti rupi din suflet tot ceea ce nu te lasa sa evoluezi. Ranile vechi inca dor, dar trebuie sa scoti tot puroil ca sa se poata cicatriza. Vorbeste despre ce te doare, dar nu o fa cu revolta si nu da vina pe altii. De felul cum reusesti sa rezolvi problemele din trecut acum, depinde construirea viitorului tau. Analizeaza-ti cosmarele interioare. Ti se ofera o sansa frumoasa (Venus in Taur in sextil cu Jupiter in Rac), dar inca nu stii ce sa faci cu ea (Venus in Taur inconjunctie Nodul Nord in Balanta). Nu te grabi si regandeste totul cu atentie.


Intre vis si realitate
Dorina Costras -Weaving lace wings...
Vine dimineata. Probabil ca inca visezi, dar lumina soarelui iti picura stropi de realitate pe gene. Sunt ultimele clipe de vis, acelea despre care te vei intreba mereu daca au fost cu adevarat parte din vis sau doar inchipuire visatoare.

27 iunie – Mercur stationar
Cateva zile de blocaj, inainte de a putea sa iei o decizie. Ramai calm, incearca sa iei partea frumoasa a lucrurilor. Gandeste-te la ce ai trecut prin ultima perioada, ce a venit catre tine. Nu te grabi, ai rabdare sa se aseze lucrurile.


Trezirea
Dorina Costras -Glissando
Cat mai brusca. Suna telefonul, ca asa e mai modern acum. O melodie cat mai trasnita si o cafea tare sa recvii urgent cu picioarele pe pamant. Gata somnul. Ai o mie de lucruri de facut azi. S-a trezit toata casa, toti vorbesc odata, fiecare se indreapta catre serviciu, catre scoala.

1 iulie – Mercur direct in Gemeni, gradul 24, ora 15:50
Astrograma momentului:
Ascendentul in Scorpion
Mercur in miscare directa in Gemeni, in casa 8, in trigon cu Marte in Balanta, in sextil cu Luna in Leu si in relatii armonioase cu axa Nodurilor lunare. Semnal de trezire astral. A venit momentul sa iei decizii pe baza a ce s-a intamplat de mai bine de o luna incoace. Aminteste-ti zilele din jurul datei de 23 mai, cand Mercur in miscare directa a trecut prima data peste acest grad (24 Gemeni). Ce ti s-a intamplat atunci? Intreaga perioada din acel moment si pana acum a fost ca o bucla temporara. Atunci ai aflat sau ai constientizat un lucru, in perioada asta a trebuit sa rezolvi cu trecutul, pentru ca de acum incolo sa poti face acel lucru. Ce ai visat pana acum, trebuie sa pui in practica. Este foarte multa efervescenta, nu te grabi, fa lucrurile cu calm (Soare in Gemeni in trigon cu Saturn Rx in Scorpion, in trigon cu Neptun Rx in Pesti si in careu cu Uranus din Berbec).



Amintirea visului
Dorina Costras -Sandcastles
Acel moment din timpul zilei cand iti aduci aminte de visul avut. Ce ai visat? De unde vin visele? Au ele vreo semnificatie? Unii spun ca Visul este doar o proiectie a realitatii de peste zi. Altii, ca Visul cuprinde un germen al unor evenimente pe cale sa se petreaca. Este el o refulare a frustarilor din realitate? Dorinte neimplinite sau nerostite? Oricum ar fi, Visul iti naste un semn de intrebare, te va face sa te gandesti mai mult la viata ta, sa te autoanalizezi.
 
13 iulie – Mercur direct in Rac, ora 7:45
Astrograma momentului:
Ascendentul in Leu
Mercur in Rac in trigon cu Neptun Rx in Pesti. Mercur reintra in Rac. O mai facuse odata, pe 29 mai, dar atunci sederea ii fusese scurta: 9 zile si doar 3 grade.  Acum va traversa intreaga zodie si vom culege roadele. Se va implini trigonul exact cu Neptun Rx: ceea ce pana acum a fost doar promisiunea visului, poate deveni vis implinit. Atentie mare insa la preluarea si distribuirea energiei: nu va repeziti sa rezolvati totul odata, sa revendicati Lumea intreaga, sa castigati toate bataliile (Careul in T: Soare in Rac, Uranus in Berbec, Marte in Balanta). Mai aveti un pic de rabdare, incercati sa puneti in mod natural apele in matca (Soare in Rac in trigon cu Saturn Rx in Scorpion).



Nostalgia visului
Dorina Costras -In a Half Forgotten Dream
Ce-ai realizat din toate astea? A fost doar un vis sau o lectie de viata. Cu ce mergi mai departe? Final de ciclu. Noi inceputuri. Intrepatrunderi si constientizari. Este visul o realitatea sau realitatea e doar un vis?

16 iulie – Sfarsitul perioade de umbra post retrogradare, gradul 3 Gemeni, Mercur revine pe gradul retrogradarii sale.



Picturile apartin talentatei artiste Dorina Costras:

  ,,Inclusă în albume de artă şi dicţionare, prezentă în selecţii colective sau în exprimări personale la titrate Galerii de Artă, tânăra artistă se defineşte prin configurarea unui tip de expresie cu puternică amprentă personală. Preocupată concomitent de pictură şi de designul vestimentar, astăzi în mare vogă, Dorina Costraş imaginează compoziţii marcate nu atât de identităţi, cât de nostalgice reveniri în spaţiul fastuosului.
Fiecare tablou în parte şi ansamblul acestora, sugerează o viziune şi marchează, cu discreţie, elementele unui stil personalizat prin idee şi exprimat prin sentiment. Trimiterea, subtil sugerată, la luxurianta viziune Art Nouveau, invocă un traseu grafic eclatant şi un mod de relaţie între opţiunile artiştilor europeni la graniţa dintre secolul al XIX si XX. Fie că este vorba de Sentimente sau Resentimente, de alte variaţiuni pe temă, artista aduce un elogiu frumuseţii feminine în dimensiunea unor reflecţii atât de personalizate, încât, lasă impresia unor veritabile autoportrete.”

 Valentin Ciucă, critic de artă

,,Pentru fiecare dintre lucrările mele am plecat de la o idee încercând să transmit sentimente, senzaţii, stări… să surprind o parte din misterul feminin, aceea în care frumuseţea fizică se combină armonios cu simţurile. Vise, gânduri, stări sufleteşti de melancolie, calm, reverie, linişte, dar şi frământări şi resentimente.
Am pus pe pânză o parte din visele mele, o parte din mine.”
 Dorina Costraş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu