16 februarie 2014

Va iubesc, prieteni dragi





Iubirea isi gaseste forma sa cea mai pura in prietenie. 

Iubirea copii – parinti se bazeaza pe legaturile de sange. Iubirea dintre doi indragostiti porneste de la pasiune. Prietenia nu are motiv sau cauze. E total dezinteresata. Iubesti un prieten doar pentru simplul fapt ca ti-e prieten. 

Este alaturi de tine si nu asteapta nimic in schimb. Nu te judeca. Te accepta asa cum esti. In prezenta lui te simti liber, neincorsetat de normele sociale. Poti spune ce vrei, ce ai pe suflet sau poti pur si simplu .....sa taci. El te aude oricum. Nu e nevoie de sfaturi sau cuvinte frumoase. Stii ca e acolo si te asculta. 

Prietenia este singura relatie sociala care nu este si nu poate fi catalogata de lege. Intre parinti si copii, intre cei casatoriti, intre colegii de munca, intervin norme scrise. Pentru prietenie nu e nevoie de articole de lege. Nici de carti. Nici de workshop-uri. Nu ne intereseaza nici numarul: poti avea unu, doi...zece prieteni pe care sa ii iubesti. Iar unul singur face cateodata cat zece.

Pentru un prieten nu conteaza cum te imbraci. Statutul social. Daca ai bani. 

Poti fi vesel sau trist. Poti avea succes sau poti fi la pamant. Suferi sau te bucuri. Castigi sau pierzi. Prietenul este acolo langa tine. Rade si plange cu tine. Fara invidie, fara mila de fatada. Vezi in ochii sai ca ii pasa de tine. Iti spune ce are pe suflet, dar te asculta si pe tine. Daca este o persoana vorbareata, stie cand sa taca sa-ti auda si ideile tale. Daca este o persoana tacuta, vorbeste aiurea o ora intreaga doar sa te scoata dintr-o stare proasta in care te afli. Nu pune intrebari, asteapta raspunsurile cand esti tu pregatit. 

Zambeste cand te vede, fara motiv. Ii spui: mi-ai facut ziua mai frumoasa doar prin faptul ca ne-am intalnit sau am vorbit azi. Sa-mi petrec sarbatorile cu tine e o amintire mai frumoasa decat toate petrecerile scumpe la care am fost in alte dati. Hai la o cafea, doar ca .... sa ne vedem. Hai si altadata la cafea.

Un prieten nu-ti cere. Iti da. 

Nu are nevoie sa te duci la el, dar te asteapta. 

Prietenia e pe gratis, dar are o valoare imensa. 

Nu vine cu drepturi si obligatii. Doar cu iubire si acceptare. 

Nu se judeca in functie de factorul timp. Nu conteaza cati ani ai sau ce diferenta de varsta e intre voi. Nu e niciodata prea devreme sau prea tarziu in viata pentru prietenie.  Poti sa nu te vezi o zi sau zece ani cu un prieten: reintalnirea e intotdeauna calda, legatura se reia instant, nu exista reprosuri si vinovati.

O calatorie dintr-un colt in altul al tarii doar sa te vada cateva ore. Doua felii de cozonac. Sa poti sa te bucuri  ca a ajuns sa faca mai bine decat tine ceva ce tu l-ai invatat. Sprijin neconditionat. Un magnet de frigider. O umbrela. Sa imparti o portocala in doua si sa-i dai celuilalt partea mai mare. O vizita la Gradina Botanica. Sa aiba grija de pisica ta cand e nevoie, desi e alergic la animale. O bere. O inghetata.

Iubesti un prieten fara motiv, fara legi, fara interese. Fara promisiuni si iluzii. Fara judecata. Fara orgolii. Fara teama. Doar o privire calda. O voce intelegatoare. Un suflet frumos.

Va iubesc, prieteni dragi.

Va multumesc ca existati in viata mea.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu