11 septembrie 2013

Jurnalismul, un job ales de astre




Planetele in jurnalism

In astrologie, jurnalismul este asociat in primul rand planetei Mercur. Din punct de vedere mitologic, Mercur este mesagerul zeilor, cel ce transmite oamenilor ideile si cunostintele. El este responsabil de culegerea informatiilor, de analiza evenimentelor si de prezentarea lor. De aceea trebuie sa cercetam intai pozitia lui Mercur in zodii si case pentru a afla natura si aria sa de aplicabilitate,dar si aspectele sale cu alte planete, pentru a observa cum anume alegem sa punem in  practica aptitudinile sale.

Daca vorbim despre jurnalism, ne vom uita apoi la Uranus, octava superioara a lui Mercur. Daca Mercur este responsabil de aparitia ideii, de prezentarea stirii publicului, Uranus este cel care va implementa toate acestea in constiinta maselor mari de oameni. Uranus este vizionarul, cel care vine cu idei noi, originale, si cu nevoia de independenta. Nu degeaba se face atata caz de libertatea presei! El este cel ce aduce revolutiile intelectuale.

Uranus este o planeta lenta, care sta cate 7 ani in cate o zodie, o planeta a generatiilor, si atunci se va lua in considerare mai mult pozitia sa in casele astrologice, in sectoarele de viata, decat intr-un semn anume, si se vor analiza in special aspectele pe care le formeaza cu Mercur. La nivel individual, relatia Mercur-Uranus este o relatie de genul cauza-efect sau vehicularea informatiei - implementarea informatiei. Asadar, planeta Mercur, in cazul unui jurnalist, ne va da indicii privind felul in care acesta culege, analizeaza si sintetizeaza stirile, iar impactul pe care il vor avea asupra publicului il vom intelege privind pozitia lui Uranus. Am observat ca, de multe ori in astrogramele jurnalistilor, Mercur este aspectat de Uranus.



Odata stabilite si intelese semnificatiile lui Mercur si Uranus, vom nuanta rezultatele obtinute si cu ajutorul celorlalte planete.Vom observa care este planeta dominant sau care se situeaza in puncte cheie ale astrogramei si relatiile pe care acestea le au cu Mercur.

Venus aduce cu sine capacitatea de a ne face placuti de catre ceilalti si de a mentine relatii armonioase, frumusete, bun gust, simt artistic. Un jurnalist cu un Venus bine pozitionat va merge mai mult pe partea de contact cu cititorii sau publicul. Este cazul unui reporter de teren ce obtine informatii in mod direct de la oameni sau cazul unui jurnalist TV. Ca arie de activitate, i se potrivesc articolele privind activitatile culturale sau artistice, emisiunile de divertisment.

Luna reprezinta familia casa, caminul, principiul feminin, dar si emotiile si sentimentele. Un jurnalist cu o Luna puternica va ajunge la sufletul cititorilor si al publicului, il va sensibiliza. Subiectele sale preferate sunt femeia, copiii, sentimentele sau, in mod mai prozaic, decoratiunile interioare, gastronomia, animalele de casa.

Marte ne da jurnalistul sportiv, reporterul de razboi sau un jurnalist care isca mereu controverse, care lupta pentru ideile sale.

Soarele tine de stirile cu impact global, de politica, de evenimentele de pe prima pagina a ziarelor sau din prime time.

Pozitiile lui Jupiter si Saturn intr-o astrograma ne vor explica diferenta dintre jurnalistii care “stau in fata”, care “se vad” (reporterii de teren, cei care iau legatura cu oamenii, cei care vin cu ideile si cu stirile, oamenii “de pe sticla” din televiziune) si cei care sunt “in spatele” prezentarilor, cei care “nu se vad” (ei redacteaza si scriu stirile, dau forma ideilor – un exemplua ar fi cazul scenaristilor de televiziune).
In primul caz Jupiter este puternic. El semnifica expansiunea de orice fel, optimismul si succesul (in definitiv, pentru omul obisnuit, “vedeta” va fi cel pe care “il vede” la TV). Cel de-al doilea caz aduce un Saturn puternic – documentare si redactare minutioasa, rabdare si atentie pentru detalii, capacitatea de a suporta o munca de cele mai multe ori monotona, concentrarea si izolarea necesare unei munci de creatie.




Zodiile si casele meseriei de jurnalist

Jurnalismul tine in special de Gemeni, Fecioara si Varsator. Toate trei sunt zodii care aduc in prim plan comunicarea si raspandirea informatiei. Gemenii si Fecioarele sunt guvernate de Mercur, iar Varsatorii de Uranus. Am vazut deja semnificatia planetelor Mercur si Uranus. Acum vom vedea aplicarea practica a acestor semnificatii.

La inceput se naste o intrebare. Care este diferenta dintre Gemeni si Fecioara din punctual de vedere al unei cariere in jurnalism, daca ambele zodii sunt guvernate de Mercur?
 
Gemenii sunt persoane inteligente, curioase, sociabile. Le face placere sa fie la curent cu orice noutate si jongleaza cu mai multe idei sau informatii in acelasi timp. Asa cum Mercur nu se indeparteaza prea mult de Soare intr-o astrograma, tot asa Gemenii vor fi mereu in preajma evenimentelor si a oamenilor important sau de actualitate. Sunt versatili si se adapteaza rapid la orice situatie ivita. Ei capteaza informatia si o transmit, dar fara a-si lasa o amprenta personala. Si aici intervine diferenta!

Fecioarele sunt cele care analizeaza si sintetizeaza informatia. Sunt capabile sa evalueze o situatie acolo unde Gemenii doar o consemneaza. Au rabdare sa se ocupe si de detalii si le place sa cunoasca toate amanuntele. Daca Gemenii adora sa fie in mijlocul evenimentelor si sa afle cat mai multe pentru a avea ce povesti altora, Fecioarele stau cumva pe margine, in umbra, dar analizeaza situatia pentru a putea trage concluzii ce  ar putea folosi altora.

Pentru a merge mai departe cu explicatiile, cuplul Gemeni-Fecioara poate fi raportat la notiunile de Casa a III-a -- Casa a VI-a. Casa a III-a tine de comunicare, Casa a VI-a de indatoririle zilnice de la serviciu. Gemenii (Casa a III-a ) au talentul si abilitatile necesare culegerii informatiei, Fecioarele (Casa a VI-a ) au capacitatea de a pune informatia in slujba altora. Gemenii dau cu predilectie jurnalisti independenti, autodidacti sau liber profesionisti, Fecioarele pe cei cu o cariera atent pregatita, cu o slujba sigura.
Care dintre ei vor avea mai mult success si vor castiga mai multi bani? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa ne uitam la Casele a X-a si a II-a. Casa a X-a puternica aduce o cariera temeinica, succes public si recunoastere sociala. Casa a II-a ne ofera indicii privind banii castigati prin munca si eforturile proprii. Planetele aflate in aceste case si pozitia guvernatorilorne vor arata cum anume ne vom castiga banii si unde vom ajunge in cariera.


Zodiile si televiziunea

Jurnalismul TV aduce cateva elemente in plus de studiat, din punct de vedere astrologic, fata de presa scrisa. Ne vom uita si la zodiile Taur, Balanta (guvernate de Venus) si Varsator (guvernat de Uranus).

Un nativ Taur va avea de multe ori o voce buna, placuta, care va ramane in memoria publicului. Un jurnalist de radio sau un prezentator de stiri va fi favorizat de aceasta zodie.

Un nativ Balanta va fi apreciat pentru aspectul sau fizic, pentru simtul de a fi mereu in pas cu moda, pentru felul in care stie sa se faca placut si iubit de catre public sau pentru diplomatia de care da dovada in moderarea unei emisiuni.

Varsatorul este zodia considerata a reprezenta cel mai bine televiziunea. Uranus, planeta sa guvernatoare, este patroana tehnologiei de ultima generatie, a libertatii si a independentei. Avand in vedere avantul pe care l-a luat in ultimul timp internetul, am spune ca centrul de greutate incepe sa se mute catre presa online. Aceasta ofera o mai mare rapiditate de reactie (evenimentele pot fi prezentate imediat, nu se mai asteapta emisiunea de la ora X si din ziua Y), o mai buna circulatie a informatiei (poate fi accesata de oriunde din lume si la orice ora). Varsatorul in sine este un semn uman si reprezinta progresul prin cunoastere, prin intermediul unor cai noi, nonconformiste.


Exemple practice

Dan Capatos
Nascut pe 25 mai 1973, ora 15:00, are 7 planete in semen de aer, dintre care 4 (Soare, Mercur, Venus, Saturn) in Gemeni, si Ascendentul, Uranus si Pluto in Balanta. Este nascut pentru a fi jurnalist. Marcajul puternic pe Gemeni il face potrivit pentru raspandirea informatiilor. Mercur este conjunct cu Soarele si in trigon cu Uranus, astfel ca stirile distribuite de el “prind” repede la public, desi uneori inseala, dezamageste (Mercur in opozitie cu Neptun) sau chiar raneste oamenii (Mercur in careu la conjunctia Luna/Marte). Nu este superficial, isi pregateste cu atentie emisiunile si cariera (Saturn in Gemeni). Jupiter in Varsator il aduce in televiziune, mereu la current cu ultimele can-can-uri. Stie cum sa se comporte cu fiecare invitat in parte, dand dovada de o versatilitate maxima si deseori modereaza conflicte de opinie (Ascendentul, Uranus si Pluto in Balanta).

Madalin Ionescu
Este nascut pe 23 august 1970, avand Soarele, Mercur si Pluto in Fecioara. Isi construieste cariera foarte atent, cu pasi mici, dar siguri. Soarele in sextil cu Jupiter il propulseaza in lumina reflectoarelor. Mercur e conjunct cu Pluto si in trigon cu Luna. Gaseste imediat esenta unei probleme, calea catre sufletul invitatilor sai din platou. Acestia pot ajunge sa-i marturiseasca anumite lucruri fara sa vrea, se simt descoperiti in fata lui, iar el are success tocmai datorita secretelor pe scoate la lumina. Uranus e numai la 10 grade de Mercur, in Balanta, alaturi de Venus. Are talentul de a se face placut si se adapteaza la personalitatea fiecarei persoane pe care o cunoaste. Mercur in trigon cu Luna si Saturn din Taur ii ofera o voce placuta. Toate bune si frumoase, daca n-ar fi careul in T format de Neptun, Marte si Luna/Saturn. La fel ca si in cazul lui Dan Capatos, tinde sa raneasca si sa insele asteptarile oamenilor (Marte in careu cu Luna/Saturn), doar pentru a avea el succes (Neptun pe Casa a X-a).

Daniel Buzdugan
Nascut pe 23 septembrie 1974, cu Soarele si Venus in Fecioara, este un om muncitor, dedicat meseriei sale, care si-a construit cariera in timp, prin munca si seriozitate.  Venus in sextil cu Saturn si in opozitie cu Jupiter explica munca sa din radio, si nu “pe sticla”, la TV. Conjuctia stransa Mercur Uranus din Balanta ne duce cu gandul la farsele pe care le face altora si la succesul pe care il are datorita lor, pentru ca farsele lui nu sunt facute sa raneasca (Mercur/Uranus in sextil cu Luna). In plus, este recunoscut pentru talentul sau de imitator si pentru felul in care reuseste sa-si moduleze vocea.

Cristian Topescu
Este nascut pe 26 martie 1937, ora 1:00. Cu Soarele conjunct Mercur in Berbec in Casa a III-a  si in trigon cu Marte din Sagetator, avem comentatorul sportiv talentat, dedicat muncii sale. Iubeste sportul, il practica, isi dedica toata viata lui si drumurilor lungi (Marte pe Sagetator), chiar daca acestea il tin departe de familie si de cei dragi (Marte pe Casa a XII-a). Vocea sa este inconfundabila (Uranus conjunct Venus pe Taur nu se dezminte!). Si chiar daca este cunoscut si apreciat (Jupiter pe Casa 1), el pune in prim plan sportul si nu persoana sa (Saturn pe Casa a III-a).

Alice Nastase Buciuta
Nascuta pe 13 iulie 1969, are Soarele si o conjunctive Mercur/Luna pe Rac. Scrie ca nimeni alta despre sufletul femeii. A fost redactor sef  la revista Tabu si fondează revista Tango  în anul 2005. Este sensibila, stie ca cei dragi te pot rani uneori (Mercur/Luna careu Uranus), dar are puterea si intelepciunea sa extraga invatamintele necesare din orice situatie (Mercur/Luna sextil Saturn).  Ii plac oamenii, ii place sa scrie pentru ei (Venus in Gemeni) si o face cu multa daruire (Jupiter in Fecioara).


Articol scris pe 24 iunie.

A aparut si in Revista Glare

http://www.glaremagazine.ro/site/22010/astro_jurnalism.php

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu